• Hoş Geldiniz Ziyaretçi
news Haberler: news

Gönderen Konu: Maçalı kalıpta, maça pimlerini sabitleme ve ayar problemi  (Okunma sayısı 1006 defa)

0 Üye ve 1 Ziyaretçi konuyu incelemekte.

Çevrimdışıgökzo

• STAJYER
  • **
  • default avatar
  • Toplam İleti: 31
  •  
  • Alıntı yaparak yanıtla
Merhabalar,

Öncesinde yapmış olduğum aşağıda resmi bulunan ve şu an çalışmakta olan piyasada hortum bağlantı TE eki olarak kullanılan parçanın kalıbında zaman zaman, yaşadığım sorunu sizlerle paylaşıp kalıp konstrüksiyonunda yapılabilecek düzeltmelerle ilgili sizlerin de görüşüne başvurmak istedim.

Resimde görülen Yeşil Maça Takozları üzerine sarı renkteki TE parçasının içini delik çıkaracak sarı delik maça pimlerini yerleştirdim. Bu yerleştirmeyi Sarı pimleri herhangi çapak probleminde ayar imkanı sağlayabilmek için yeşil takozlar içerisinde yatak açıp arkasından ileri itecek bir setskur civata (Mor oklarla gösterilen) (pimlerin 3ünün ucunu öptürecek şekilde ...) koydum. Bu ayar setskurunun haricinde ayar bittikten sonra sarı pim maçaların geri kaçmaması için birde takozların üstünden konulan kırmızı oklarla gösterilen 2 şer adet (resimde tek görünüyor ) sabitleme setskurları koydum. Ancak Sabitleme zaman zaman işlev görmüyor. Tee içinde çapak yapıyor.

Pimlerin üzerini setskur bassın diye düzleştirdim yine pimler zamanla kayıyor. Böyle kalıplarda pim maçaların uçlarının birbirini öpmesi gerektiği durumlarda hangi konstrüksiyon durumları kullanılabilir.

İlgileriniz için şimdiden teşekkürler.....

ÇevrimdışıGonulCelen

• Sadece Bakıyorum
  • *
  • default avatar
  • Toplam İleti: 1
Ynt: Maçalı kalıpta, maça pimlerini sabitleme ve ayar problemi
« Yanıtla #1 : Şubat 08, 2010, 23:17:43 »
  •  
  • Alıntı yaparak yanıtla
selam gökzo kardeş ben bu t kalıbını daha önce yaptım benim sistemde macalar çekirdek sistemli ayrıca erkekler soğutmalı kesin çözüm maçaları yeniden yapıp ön kısmı 30 milim derinlikte çekirdek geçir erkekleride çekirdeklere arkadan şapkalı geçir soğutma verirsen kalıp açılma süresi kısalır

Çevrimdışıgökzo

• STAJYER
  • **
  • default avatar
« Yanıtla #2 : Şubat 14, 2010, 14:10:41 »
  •  
  • Alıntı yaparak yanıtla
selam gökzo kardeş ben bu t kalıbını daha önce yaptım benim sistemde macalar çekirdek sistemli ayrıca erkekler soğutmalı kesin çözüm maçaları yeniden yapıp ön kısmı 30 milim derinlikte çekirdek geçir erkekleride çekirdeklere arkadan şapkalı geçir soğutma verirsen kalıp açılma süresi kısalır

Valla bende soğutmalı yapmak isterdim ama, 10 mm çapındaki maça pimlerine  soğutma nasıl verebiliriz, yaptığın kalıbın temsili resmini koYabilirsen sevinirim

Çevrimdışıkaosunruhu Bay

• STAJYER
  • **
  • Toplam İleti: 58
  • bilgi beceri teknoloji
« Yanıtla #3 : Şubat 16, 2010, 17:22:29 »
  •  
  • Alıntı yaparak yanıtla
arkadaşım öncelikle ellerine sağlık kolay gelsin iyi bir çalışma olmuş pim sabitleme işinde sıkıntıya düşmüşsün anladığım kadarı ile benim sana önerim kontra somun olacak üstten kontra somun koy sıkıntın kalmaz ayrıyetten iki setiskuru üst üste kontrada yapabilirsin en mantıklı çözümlerden birisidir
ayrıca soğutma : pime soğutma koyabilirsin lakin işçiliğin zor ve zahmetli olur ayrıca maçanın arkasına bir dizi işkembe bağlaman gerekir ince pimler için konuşuyorum genede açıklayayım belki gözün keser yaparsın
10 mm pimi 6 veya 7 mm içinden delecen arkadan bir şapka yapacan bir giriş deliği tam merkezden bir çıkış deliği sağ veya sol çaprazdan ortadan 3 yada 4 mm çapında bakır boru giriş verecen yandan çıkış alacan bakır borunun boyu delik boyundan 5 mm kıssa olacak ortadan girecek yandan çıkacak konstriksiyon bu olacak
artık arkasındaki bağlantı şemasını sen düşün

selam ve dua ile
YAPICI KALIP MAKİNA
sadece imza

Çevrimdışıkara.suvari Bay

• STAJYER
  • **
  • Toplam İleti: 44
  • *_bilgi paylaşıldıkça çoğalır_*
« Yanıtla #4 : Şubat 20, 2010, 20:30:31 »
  •  
  • Alıntı yaparak yanıtla
en pratik çözüm bana göre pimler öpüşme ölçüsünden 0.05 uzun ayarlanıp pimin merkeziinden geçecek şekilde maçayı boydan boya delip  ince bir pim çakmak
mesela 5.9 matkap ile del ağzı iyi olmayan bir rayba çekip 6mm pimi tıklayarak çak
 bir daha oynamaz diğer tüm vidaları setuskurları çıkarsan bile oynamaz
 pimleri çıkarman gerekirsede zaten altı da üstüde belli olur 5 mm bir pimle vurarak çıkartabilirsin
Eger büyük bir derdin olursa rabbine dönüp benim büyük bir derdim var deme,
derdine dön ve benim büyük bir rabbim var de

Çevrimdışıaguldemir Bay

• STAJYER
  • **
  • Toplam İleti: 23
  • Bilmediğini bilmek en iyisidir...
« Yanıtla #5 : Şubat 21, 2010, 09:11:32 »
  •  
  • Alıntı yaparak yanıtla
Maca pimlerinin takozlara giren kısmına ve takozların içinede derece verirsen (konik yaparsan) ayar setuskurlarının olduğu yeride çektirme olarak kullanabilirsin. Bu şekirde gevşemeden dolayı kayma olmaz. Boyları ayarlaman yeterli. Yada kara.suvari nin dediği gibi boydan boya pim atarsın.
Saygılarımla...
Abdurrahman GÜLDEMİR

"Bir mum diğer bir mumu tutuşturmakla, ışığından bir şey kaybetmez."

Çevrimdışıgökzo

• STAJYER
  • **
  • default avatar
« Yanıtla #6 : Mayıs 04, 2010, 12:25:06 »
  •  
  • Alıntı yaparak yanıtla
arkadaşlar bu kalıpta çekirdekler 2738 (İmpax), maça pimlerini ise itici pimlerinden(sulanmış,taşlanmş) yaptım, ama yerine göre çekirdeklerin yataklarında zaman zaman aşınma oluyor. Acaba malzeme ve ısıl işlem önerileri haricinde kalıp tasarımında dikkat etmemiz veya uygulamamız gereken küçük detaylar olabilirmi ? Örneğin benim aklıma gelen pimler çekirdek yataklarından geri çekilirken , yataklarda sürünme aşınma yapmaması için ondalıklı seviyelerde yukarı kalksa, (çünkü enjeksiyon tarafı çekirdeklerinde çalışma olmadığından dolayo hiçbir deformasyon , sürünme , aşınma yok!!!) veya pimler yataklardan ayrılmadan çekirdek üzerinde çalışan yatakların içerisine bir şekilde T kanal tarzı freze çakısı ile keçe yatağı açıp , bu keçeleri (salmastra veya beyaz parlatma keçeleri tarzı) sık sık yağlasak aşınma , sürünmenin önüne geçermiyiz ...

Siz ne dersiniz, önerilerinizi merakla bekliyorum..

gungor yıldız<

• Ziyaretçi
« Yanıtla #7 : Mayıs 04, 2010, 22:52:26 »
  •  
  • Alıntı yaparak yanıtla
slam arkadaslar arkadasım sen macaya baglı olan pımın ortasından delık delik del 5lık
rayba cek ama asıdan patlarken 4.5le patlakı pım asaıya sarmasın ozaman macanın capak problemı kaymaz otekı konuda ıse macaları kaldırmak ıstıyosan yanı surtunmeyı en aza ındırmek ıstıyosan macaların altına bılyalı sthıskur koy kanatları 0.3bosalt zaten bılyalar yukarı baskı yapıcagı ıcın surtunme olmaz kalıp kapanmasındaıse klıp alına dayanıcagı ıcın kanatları 0a kadar ındıdrıcek ıyı calısmalar nL

Çevrimdışıgökzo

• STAJYER
  • **
  • default avatar
« Yanıtla #8 : Mayıs 06, 2010, 17:33:46 »
  •  
  • Alıntı yaparak yanıtla
slam arkadaslar arkadasım sen macaya baglı olan pımın ortasından delık delik del 5lık
rayba cek ama asıdan patlarken 4.5le patlakı pım asaıya sarmasın ozaman macanın capak problemı kaymaz otekı konuda ıse macaları kaldırmak ıstıyosan yanı surtunmeyı en aza ındırmek ıstıyosan macaların altına bılyalı sthıskur koy kanatları 0.3bosalt zaten bılyalar yukarı baskı yapıcagı ıcın surtunme olmaz kalıp kapanmasındaıse klıp alına dayanıcagı ıcın kanatları 0a kadar ındıdrıcek ıyı calısmalar nL

Merhaba Güngör  Bey,

bilyalı setskur güzel bir düşünce , tasarımda düşünülebilir, Teşekkürler.... sanırım Maça takozunun ortak seviyede yataklardan yukarı kaldırmak için 4 veya 3 adet bilyalı setskur kullanmak gerekir. Düzlemsel olarak yukarı kalkacağı varsayılırsa.... 

Kanatları 0.3 boşalttan kasıt, T kanallı maça takozlarının t kanal içinde çalışan kısımlarımıdır? ... İlginiz için teşekkürler...
« Son Düzenleme: Mayıs 06, 2010, 17:57:36 Gönderen: gökzo »

Çevrimdışıgökzo

• STAJYER
  • **
  • default avatar
« Yanıtla #9 : Ağustos 10, 2010, 18:46:25 »
  •  
  • Alıntı yaparak yanıtla
Bu pimli maçalı kalıpta, yataklardaki sürtünme, sürünme problemini konik yatak yaparak çözmeye çalışsak, (maça pimi taa ki , kalıp kapandığında yatakla temasa geçse ... ) diye  aklımda bir kanı oluştu, ancak böyle durumlarda, 2 tane karşılıklı gelen maça pimini öptürmek problem olabilir, ayar imkanı ortadan kalkıp (pimleri birleşme yönüne itme gibi ..), kalıp pimlerinin serbestlik derecesini kısmış olucam.KAlıpta olası bir parça sıkışması veya çıkma probleminde arada kalan plastik zaten küçük olan(D11-D10 )maça pimlerini eğritip , tam maça pimi birleşme yerinde çapak yapacak,

Yani diyeceğim O ki, karşıda bir yere basacak ,dayanacak veya birbirine temas edip öpecek pim vb. maça elemanlarında konik yatak kullanmak zormudur yoksa aklına mutlaka önceden denenmiş kalıp maça yatağı konstrüksiyon şekilleri gelen arkadaşlar var mıdır?...

İlgileriniz için şimdiden teşekkürler....

Çevrimdışıreformkalıpp Bay

• Sadece Bakıyorum
  • *
  • default avatar
  • Toplam İleti: 8
  • .:* Esas olan paylaşmaktır ! *:.
« Yanıtla #10 : Ağustos 24, 2010, 10:23:09 »
  •  
  • Alıntı yaparak yanıtla
hareketli maçaların önlerine kapak yapılır soğutma geçerse daha ii olur kanaatindeyim.maçaların arkaları faturalı olmalıdır

Çevrimdışıgökzo

• STAJYER
  • **
  • default avatar
  •  
  • Alıntı yaparak yanıtla
hareketli maçaların önlerine kapak yapılır soğutma geçerse daha ii olur kanaatindeyim.maçaların arkaları faturalı olmalıdır

peki önceki bahsettiğim ayar (maçaları itme-öptürme) problemini nasıl halledebiliriz ?

+ Hızlı Yanıt

Hızlı yanıt'ı kullanarak çabukça ileti gönderebilir, iletilerinizde gülümseme ve bbc kullanabilirsiniz.
İletinizi gönderdikten sonra iletinizi doğrulamak için geri gönderileceksiniz: (ziyaretçiler için zorunlu).
Kullanıcı Adı: E-Posta:

Bu sayfa 0.14 saniyede 24 sorgu ile oluşturulmuştur